Dykfenor

Oavsett om du är en dykare, eller en snorklare är behovet av en bra uppsättning fenor en förutsättning för att ta dig fram i vatten. Utan dem är vi ganska orörliga, specielt med en dykutrustning på.

Även om idén med fenor är enkel, finkonstruktionerna och alternativen för vattenälskare är ganska stora. Tänk på följande frågor när du utvärderar vilka fenor som bäst uppfyller dina behov:

  • Vilken typ av dykning gör jag dykning, snorkling eller fri dykning?
  • Vilken temperatur på vattnet kommer jag att dyka i?
  • Är fart och kraft viktig för mig?För snorklare är en fena med grundläggande design tillräcklig för snorkling. Fenans längd som behövs är vanligtvis kortare än det som behövs vid dykning och är definitivt kortare än de som används vid fri dykning.

Dykare tenderar att behöva fler funktioner eftersom dykare är mer medvetna om fart och kraft som deras fenor ger, Dessa fenor kräver även mer benstyrka och kraft för att fungera effektivt.

Fri dykar fenor är utformade för att ge mesta möjliga fart av varje spark, detta för att flytta dykaren så långt som möjligt med minsta antal sparkar. Därför är fri dykar fenorna så mycket längre än fenor för andra vattensporter.


Vattentemperatur kan påverka ditt val av fenor. Dessutom kan annan utrustningen du har på dig vara en faktor för att bestämma vilka sorters fenorna du skall ha.

Om du dyker i kallt vatten kommer du att ha mer exponeringsskydd, inklusive dykskor. När du dyker med dykskor är fenor med en öppen häl definitivt vad du vill ha på dig. Dessa har en hälrem som sitter runt baksidan av dykarens häl och ska vara enkela atty justera för att ge en bekväm passform.

När man dyker i varmt vatten (+25->) , är det mindre troligt att du använder utrustning som skyddar dig mot kyla. Utan behovet av dykskor behöver du inte ha hälfenor.

Stängda Helfotsfenor omfattar hela foten, ungefär som en toffel. Om fennan gnider mot fotledet är den för stor eller har fel design för din fot. Börjar att sticka i fötterna när du har på dig fenorna är de för små.


Som dykare är utbudet av olika fenor stort. Från enklare blad fenor till kanal fenor. det finns även andra typer så som split fenor.

Traditionella bladfenor erbjuder bra prestanda. Bladfenor uppskattas om många dykare som använder dessa i många olika dyksituationer.

Kanal fenor detta är bladfenor där gummikanaler har satts in i bladet. Så att fennan mer effektivt tränger undan vattnet bakom dig när du sparkar ner. Kanalerna ökar dykarens hastighet eftersom kanal fenorna rbjuder mindre ytaresistens i vattnet.