Dykhandskar


Föredrar du att dyka utan handskar, så att du kan känna dig fram på din utrustning.

Under 12 ° C blir du bedövad i fingrarna på 10 minuter, så varför lida?  Skydda händerna från kylan.

Om du uppskattar att dyka i kalla vatten är handskar förmodligen högt upp på din dykutrustnings lista.
I varmt vatten kan tunnare handskar vara tillräckligt för att skydda och hålla händerna varma. Men när vattnet blir kallare kan ett par tjockare handskar hjälpa till att hålla värmen. När dykmiljön blir tillräckligt kall blir valet ofta ett par dykhandskar som håller händerna torra, för att undvika frostiga stickningar i fingrarna och händerna, som gör kall vattendykning till en pina snarare än det nöje det borde vara.

Dykare litar på mycket sin utrustning under vattnet. man behöver justera luftnivåerna i BCD:n, tömma mask, och justera olika remmar m.m.

Kommunikation med sin dykkompis på djupet, kräver oftast att man använder sina händer och fingrar. Detta gör att dom måste kunna röra sig obehindrat. 

Fem-finger handskar tillåter att dykaren kan använda alla sina fingrar, dock blir ner kylningen större då varje finger exponeras för kallt vatten. 

Tre-finger-vantar erbjuder en stark balans mellan värme och fingerfärdighet. Den frihet som pekfingret och tummen erbjuds möjliggör ganska enkel växeljustering och manipulering, såväl som förmågan att för enkel handsignalering.

Välj handskar efter temperatur

  • Riktigt kallt vatten mellan 0 och 12 ° C, använd torrhandskar
  • Kallt vatten mellan 10 och 18 ° C, använd handskar med 5 till 7 mm neopren.
  • Tempererat vatten mellan 16 och 24 ° C, använd handskar med 2 till 5 mm neopren.
  • Varmvatten vatten över 25 ° C, använd handskar med 0,5 till 2 mm neopren, alt. ett par tyghandskar som skydd för fingrarna.

Våta dykhandskar (neopren handskar)

Ja dessa dykhandskar håller inte händerna torra. Dom fångar vattnet som kommer in i handskarna och kroppsvärmen, värmer upp vattnet i handskarna. Majoriteten av moderna dykhandskar är tillverkade av neopren, större tjockleken avgör hur varma dom är.

Neopren, som material, erbjuder mycket stretch. Tyvärr är dom inte slitstarka och ger dåligt grepp. Tillverkare kompletterar ofta neopren med andra material, som Kevlar och titan, för att ge handskarna bättre förmågor.

Handskar för varmvatten dykning bör vara som som din andra hud Dom måste vara så täta som möjligt för att säkerställa optimal värmeisolering.

Torrdräkts handskar

Torra handskar är vanligtvis fästa med två uppsättningar av ringar. En uppsättning ringar är installerade vid handlederna på din torrdräkt. De andra två vid handskarnas handledsdel. Beroende på märke säkras dessa ringar antingen genom att skjuta eller skruva ihop dessa, vilket ger en vattentät handske.

Andra typen av torrhandskar tätar via en mudd direkt mot handleden. Val av metod är en fråga om vilken dräkt man dyker i och smak. För dykning i nordiska vatten rekommenderas torrhandskar, för att dessa ger en behagligare dykning, längre botten tider vilket resulterar i en bättre dykupplevelse.