Dyklampor

Undervattenslivet är mycket färgstarka, men ju djupare du går, desto mindre färg ser du. Över hälften av de röda färgerna är borta på bara första metern medan en hälft av det gula ljuset slocknar på tre meter. När du når 10 meter ser allt blått grått ut. 

Att ha en bra dyklampa korrigerar färgåtergivnings problemet och gör att du kan njuta av hela spektrumet av färg och liv under vattnet. På nattdyk är en bra dyklampa viktigt för säkerheten så att du kan njuta av ditt dyk fullt ut.

Primär Dyklampa
Primärlampa har ett ljus med en bred strålvinkel som har tillräcklig kraft och bränntid för att räcka ett helt dyk. Primära dyklampan kan användas både dag som natt. De är vanligtvis större, har starkare sken och ett stort batteripaket som ger lång tänd tid med hög effekt.
De bör byggas hållbart och ge åtminstone ett decennium av upplysta dyk. De kan fås i pistolgrepp eller lyktgrepp, vilket är bekvämare än att använda en sticklampa. 

Sekundära dyklampa
Backup-lampor är vanligtvis mindre och passar in i ficka. Det huvudsakliga syftet med ett sekundärlampan eller ett back-up-dyklampan är att skydda dykaren under ett nattdyk. Sekundära dyklampor är vanligtvis mer kompakta, lätta och har en smalare kropp, så de passar in i en BCD-ficka. De är också idealiska för att utforska under avsatser eller sprickor och sprickor i ett rev.