Dykväst

De flesta fritidsdykare använder sig av en BCD med Jack Still, men det finns olika dykvästar i vingeformat.
Vad är då skillnaden, och vilken är rätt val för dig? 

BCD jackor: Hera, Atmos

Jacka-stil BCD

Den allra vanligaste typen av BCD är jack stil i alla former och storlekar. Dessa finns också anpassade för kvinnor och män för bättre passform. På en standard BCD-typ av jacka-stil kommer luften runt midjan och upp till bröstet, med lite eller ingen luft på ryggen. Detta gör att du kan hålla dig bekvämt vertikal när du är på ytan, eller på ryggen lätt om ytan simma korta avstånd.

Undervattnet kan luftens rörelse inuti västen göra det svårare att uppnå en jämn horisontell position. I allmänhet brukar jack BCD att ha stora fickor, som är till nytta för att bära alla slags saker som lampor och kameror. Integrerade vikter är nu vanliga för de flesta BCD jackor. Många dykare tycker också om hur lätt BCD jackor fäster vid cylindern, och är enkelt de är att ta av och på. Dock är dessa västar skrymmande och tar upp mycket utrymme när de reser, vilket är ett något att tänka på när man är ute och reser. Sammantaget är en BCD jacka fortfarande det överlägset populäraste valet för många sportdykare.

Ving BCD: C60 LX, SMS75, SMS100, S38, C45

Wing-style BCDs

Denna typ av BCD härstammar från teknisk dykning, Principen är väldigt enkel: dykaren bär en sele som är fastsatt på en aluminium- eller stålplåt. Den uppblåsbara vingen är fäst på bakplattan och sitter på dykarens baksida mellan dykaren och cylindern. Vingar finns i munk och hästskoform, men den vanligaste är munken.

Wing-stil BCDs har några fördelar. Du kan enkelt byta BCD till en större om du gör ett tekniskt dyk som kräver större lyftkraft, Eftersom vingen sitter på ryggen är det lättare att uppnå det horisontella läget under vattnet. Med en vingeformad enhet finns ingenting runt din midja förutom seleen. Precis som med BCD-jackor, har de flesta vingeformiga enheter viktfickor.

En nackdel med en vingeformig BCD är att det kan vara svårare att hålla sig vertikalt på ytan. Eftersom luften är på ryggen. Vingeformat-BCDs blir allt populärare eftersom de är så anpassningsbara.

Hybrid Vinge: Excursion, L.T.S, HD-200, Biolite

Hybrid Vinge BCD

Denna hybridstil är en kombination av båda ovanstående stilar, utformade för att dra fördel av det bästa av varje i ett system. Det finns en hel del olika modeller tillgängliga, var och en med sina egna egenskaper. 

Uppblåsta modeller strävar efter att passa som en jacka runt midjan och axlarna och ger också lyft från ryggen. Detta gör det enkelt att uppnå det horisontella läget utan en separat vinge och baksida. De har fortfarande stora fickor i midjan, men som med ving BCDs kan det vara lite svårare att känna sig stadigt i vertikal position vid ytan.

Sidemount BCD: Katana 2 

Sidemount BCD

Vid Sidemount dykning har dykaren tankarna vid höften, detta gör att blåsan i BCD kan sitta på ryggen, fördelen med detta är lite vattenmotstånd och lågvikt. Precis som med ving BCDs kan det vara lite svårare att känna sig stadigt i vertikal position vid ytan.