Sportdykning VS. Tekniskdykning: VAD ÄR SKILLNADEN?

Teknisk dykning ... låter skrämmande för vissa, men vad är skillnaden mellan teknisk och fritidsdykning?  (fritt översatt av www.Dykmarknad.se )


Enkelt uttryckt, det handlar tekniskdykning om några meter eller minuter; dykning bortom rekreationsgränser eller längre än gränserna utan dekompression. En teknisk dykare korsar den imaginära linjen, oavsett om det är djup eller tid, mellan förmågan att göra en direkt uppstigning till ytan och decostopp.

Verkar inte som någon större sak, men när en dykare väl väljer att korsa den linjen till teknisk dykning, öppnar den dörren till en omfattande lista med krav som man behöver uppfylla.

Träning:
Varje teknisk dykare börjar som alla andra dykare, med grunderna. När de väl bemästrat dem fortsätter de sin utbildning i att förstå dekomprimering, hur och varför man byter till olika gasblandningar och hur man hanterar problem på djupet, hanterar extrautrustningen och övar avancerade dykfärdigheter.

Utrustning:
Tekniska dykare och fritidsdykare har samma redskap, men teknikdykare har mer av det. Eftersom du inte kan göra en snabb uppstigning måste du ha den utrustning som krävs för att lösa problem på djupet. Flera gascylindrar, regulatorer, dykdatorer, skärverktyg, SMB och till och med masker ... Redundans är ordet när det gäller teknisk dykning.

Bakmontering och sidmonterad dykning använder liknande utrustning, men den konfigureras vanligtvis annorlunda.

Backmount BCD: Det finns ett fäste för tanken direkt på dykarens baksida, och en blåsan i antingen munk- eller vingform. Tekniska BCD: er ger extra utrymme i ryggen för att rymma dubbla tankar, möjliggör mer lyftkraft, erbjuder flera fästpunkter för förvaring av verktyg, stegflaskor och mer. BCD för teknisk dykning är ofta mer modulär, så en dykare kan anpassa sin uppsättning för att tillgodose deras behov och säkerställa en perfekt passform.

Sidemount BCD: er erbjuder fästpunkter, bungees, klipp, CAM-band och mer för att säkra tankarna vid sidan av dykaren. Blåsan formas annorlunda för att främja korrekt horisontell läge. Sidmonterade BCD: s tillbehörspunkter för tillbehör är konfigurerade för att inte komma i konflikt med de sidmonterade tankarna.

Regulatorer för teknik och fritidsdykning har liknande design med några skillnader.
Eftersom tekniska dykare kräver mer gas, bär de fler tankar. En regulator behövs för var och en av dem. Det är inte ovanligt att en teknisk dykare har 3 eller fler kompletta regulatoruppsättningar.

Konfiguration: Med alla dessa regulatorer kommer en massa extra slangar. Slangar måste dirigeras för att förbli organiserade. För att uppnå detta används slangar med olika längder och anslutna till olika portar.
Syreregulatorer: Tekniska dykare använder olika gasblandningar; Gaser med högre O2-koncentrationer används oftast. Men O2 kan reagera med vissa element, så O2-kompatibla regulatorer behövs. Dessa regulatorer är vanligtvis betecknade med grönt för att enkelt kunna känna igen på land på djupet.

Tillbehör på en teknisk dykare:
Rullar: Rullar används i både teknik och rec. Skillnaden är rullens storlek. Rullar används i grottor, vrak och dekomprimering av drift, som kräver mer linje än på rekreationsdyk. I namnet på redundans bär tekniska dykare flera rullar och fingerspolar.

Ljus: Grottor, vrak och djupt vatten ger lite ljus, så tekniska dykare tar med sig sina ... och mycket av det. Kapslampor håller längst, men handhållna lampor är snabba och säkra säkerhetskopior. Goodman-handtaget är en vanlig syn för teknikdykare. Hårt eller mjukt, bandet greppar ljuset till toppen av handen, vilket gör det handsfree.

Fenor: med allt det redskapet en teknisk dykare drar runt under vattnet, de behöver fenor som kommer att röra sig mycket vatten, är bekväma, möjliggöra alternativa sparkar och är lätta att hantera även med tjocka handskar.

Tekniska dykare behöver redskap som är hållbara och pålitliga. Det är därför du ofta ser enkla mönster. Analoga mätare har inte slut på batterier. Fenor med fjäderremmar man knäpper inte ett spänne i en grotta. Eftersom teknikdykare inte kan avsluta dyket och gå direkt till ytan, behöver de deras redskap enkelt pålitligt. Nu betyder det inte att teknikdykare inte uppskattar glänsande prylar och inte är intresserade av ny teknik, men ofta används det tillsammans med det andra redskapet. Trots allt är det redundans som gäller.

Är teknisk dykning säker?
Vår förståelse för dykning och dekomprimering har vuxit kraftigt under åren. Med rätt utbildning och utrustning kan teknisk dykning säkert ta dykare till platser som de inte kan ta sig till som sportdykare.

Låter detta som ett intressant nästa steg, kontakta ditt dykcenter för vidare utbildning i tekniskdykning. Samt besök www.dykmarknad.se för mer inspiration gällande tekniskutrustning för tex #sidemountdykning.

www.dykmarknad.se/sidemount

Källa: https://www.hollis.com/news/rec-vs-tech/