Professionella tips för att förbättra din avvägning

Att inte ha focus på avvägning är ett av de vanligaste orsaken till att dykare oavsiktligt ändrar sitt djup under ett dyk.  Av Jed Grundy (fritt översatt av www.dykmarknad.se) :

Till exempel, med något positivt vikt, gör att dykare sparka sina fenor för att simma mot ytan. Detta kan göra att vid botten kommer sparka upp sedimentet och minska sikten för sig själv och andra dykare. Neutral avvägning hjälper till att minska luftförbrukning, energianvändningen, ta dig närmare revet utan att störa det, hjälpa dig att flytta igenom vrak och grottor lättare och behålla god sikt.

Hollis frågade sin ambassadör Jed Grundy för några av hans bästa tips för att förbättra Avvägning och kropps position i vattnet.

Kroppskontroll
Korrekt kroppshållning är mycket viktigt när det gäller att bibehålla rätt avvägning.
Tips: Håll ryggen rak (ingen slaking :-) ), tryck på bäckenbenet för att platta benen och höfterna.
Håll huvudet upp och titta rakt ut.

Korrekt vikt
Många dykare dyker idag med för mycket vikt. Detta kan komplicera saker när det gäller rätt Avvägning. Med för mycket vikt behöver dykare ständigt justera mängden luft i sin BCD, vilket gör det svårare att hålla sig stabil samtidigt som man ökar sin luftförbrukning.

Viktfördelning
När det gäller dykning är viktfördelning kritisk. För en Sidemount-dykare kan rörvikten upp eller ner i ryggradsvikten fixa huvud positionen upp alt ner. Backmount (Tank på ryggen) dykare kan flytta vikter till trimfickor eller huvudfickor för att lösa samma problem.
En annan viktig faktor för viktfördelning är tankplacering. Massor av dykare har tankar för höga eller för låga, och det här kommer att flytta tyngdpunkten och fixa huvud positionen upp alt ner.

BCD Control
De flesta nya dykare förstår inte helt hur utrustningen man har på sig påverkar avvägning.
Ta till exempel har om man dyker med en våtdräkt, då har man faktiskt två luft apparater (BCD / Lungorna) och Torrdräkts dykare använder tre (BCD / Torrdräkt / Lungor). Det är ett experimenterande för att förstå hur dessa två eller tre kan arbeta tillsammans för att skapa bra balans.
Det är också viktigt att förstå fördröjningstiden mellan att tillsätta och ta bort luft från din BCD jämfört med fördröjningstiden för dina lungor. Dykare behöver sakta ner och vara mer tålmodiga innan de bestämmer att de behöver lägga till eller ta bort luft från något av systemen. Det betyder att du tar några fulla andetag och låter saker lösas innan du tar mer åtgärder.

Utrustnings val
Utrustning har en stor roll vid avvägning. Fenor som är för tunga eller för lätta kommer att ändra hur dom påverkar positionen i vattnet. Vissa dykstövlar är positivt eller negativt flytande och kan då vara en faktor att räkna med.

Övning
Dykare kan arbeta på dessa punkter på egen hand.
Man kan även ta råd av en professionell instruktör som kan gå igenom alla dessa punkter och visa hur man balanserar deras system korrekt och hjälper till att skapa bra trim.

Tips på utrustning
Tänk på att lättare fenor - som Hollis F-1 LT fenor har mer positiv flytt förmåga jämnfört med Hollis F-1 Bat fin.
Torrdräkt - Om du har på dig en torrdräkt, så som DX-300X, kan du påverka din position i vattnet med att låta mer luft drivas mot dina fötter.
För mer flytt förmåga kan du använda en dräkt med tjockare neopren, t.ex. Hollis Neotek Semidry.

https://www.dykmarknad.se/hollis/

källa https://www.hollis.com/news/buoyancy-trim-pro-tips/

BCD är ditt främsta verktyg för att kontrollera din avvägning.