Utan fenor är vi orörliga.

Oavsett om du är en dykare, eller en snorklare är behovet av en bra uppsättning fenor en förutsättning för att ta dig fram i vatten. 

Även om idén med fenor är enkel, finkonstruktionerna och alternativen för vattenälskare är ganska stora. Tänk på följande frågor när du utvärderar vilka fenor som bäst uppfyller dina behov:

  • Vilken typ av dykning gör jag dykning, snorkling eller fri dykning?
  • Vilken temperatur på vattnet kommer jag att dyka i?
  • Är fart och kraft viktig för mig?

För snorklare är en fena med grundläggande design tillräcklig för snorkling. Fenans längd som behövs är vanligtvis kortare än det som behövs vid dykning och är definitivt kortare än de som används vid fri dykning.

Dykare tenderar att behöva fler funktioner eftersom dykare är mer medvetna om fart och kraft som deras fenor ger, Dessa fenor kräver även mer benstyrka och kraft för att fungera effektivt. 
Vattentemperatur kan även påverka ditt val av fenor. Dessutom kan annan utrustningen du har på dig vara en faktor för att bestämma vilka sorters fenorna du skall ha.

Fri dykar fenor är utformade för att ge mesta möjliga fart av varje spark, detta för att flytta dykaren så långt som möjligt med minsta antal sparkar. Därför är fri dykar fenorna så mycket längre än fenor för andra vattensporter.
Läs mer.