Det du behöver för sportdykning och sidemountdykning.

Dykregulatorer

Dykregulatorer

Om du vill känna dig trygg när du dyker djupare och i kallare vatten under 10 ° C behöver du en mer kapabel regulator som kan bibehålla sin prestanda under dessa förhållanden. 

Din till Yoke konverterare

DIN eller Yoke
För dykning behöver vi en trycksatt gascylinder (alias "tank") med tillhörande ventil som antingen är en type "Yoke" eller "DIN". 

Yoke är mycket vanligare i USA och Karibien. I övriga världen använder man DIN-ventilutloppet i större utsträckning. Erfarna dykare har en stark preferens för DIN, eftersom den är mycket mer pålitlig och bättre lämpad för högre tryck i tanken. 

Dykregulator första steg

Första steget
Det första steget i din dykregulator som man fäster i tank ventilen, Första stegat har till luppgift att sänka trycket i Tanken till ett mellantryck som andrasteget sedan kan arbeta vidare med. Första steg har två slags 'portar' eller öppningar på sidorna av kroppen: vanligtvis en eller två 'högtrycksportar' (Ofta stämplade 'HP') och två eller flera mindre 'lågtrycksportar' (ofta stämplade 'LP' eller 'IP'). Till HP-porten fäster man tryckmätare / Manometer (SPG). Till LP portarna kopplas 2:a steg, Torrdräkt och BCD.

Dykregulator andra steg

Andra steget
Du kan inte andas direkt ur tanken eftersom det höga trycket skulle skada lungorna andra steget tar tryckluft från första steget och anpassar det till det omgivande trycket, vilket gör att dykaren kan andas normalt under vattnet. Det är viktigt att vinkeln som det andra steget hålls i munnen är bekväm. Munstycket i det andra steget i sig viktigt. En som inte passar dig kommer att göra det svårt för dig att koppla av och för vissa kan detta leda till huvudvärk.L

Dyk regulator första och andra steg

Olika typer av första steg
Det finns i huvudsak tre designtyper av moderna dykregulatorer som vanligtvis säljs av alla större tillverkare: balanserad kolv, obalanserad kolv och balanserat membran. 

Piston / Kolvregulator
Piston första steg använder en ihålig metallkolv i kombination med en tung fjäder för att driva högtrycksventilen som skiljer tanktrycket från mellantrycket. Kolvaxelns ände tätar mot ett hårt plastsäte och separerar de två kamrarna i det första steget och förseglar tanktrycket från mellantrycket.

En Balanserade kolvkonstruktioner levererar samma mellantryck oavsett tanktryck. Medans en Obalanserade kolvkonstruktioner ger ett något lägre mellantryck när tanken töms. De balanserade kolv första stegen anses ha högre prestanda än obalanserade kolv första steg.

fördelar: Enkelhet och hållbarhet

nackdelar: Potentialen för frysning och fritt flöde: De som dyker i kallt vatten föredrar ofta membranets första steg av detta skäl

.

Balanserat Membran dykregulator

Membran första Steg
Membranens första steg använder ett tjockt gummimembran med en tung fjäder för att driva ventilen mellan de två kamrarna i det första steget. Detta innebär en lite mer komplex design, eftersom det finns fler delar som används i ventilmekanismen än i ett första steg i kolvstil.

En intressant detalj i denna design är att det är väldigt lätt att balansera ventilen så att mellantrycket inte förändras med tanktrycket; I själva verket är alla moderna membranets första steg balanserade.

fördelar:
Bra kallt vatten pålitlighet: De flesta arbetsdelar i ett membran första steget är tätade från vatten, vilket gör att ventilen är mindre benägna att frysa och minska risken för fritt flöde vid dykning i kallt vatten. Lättare att hålla ren: Om arbetsdelarna i ett membran första steget är tätade från vattnet, är ett membran första steget lättare att hålla rent och fritt från saltvattenkorrosion än en första kolvsteg.

nackdelar:
Fler delar som ska bytas ut under service: Men tekniker med god service kan enkelt hantera detta.